Jak powstaje chleb w Nowobrzeskiej piekarni?
W czwartek 1. października uczniowie klas trzecich "a" i "b" zgłębiali tajniki pieczenia chleba.
Pan Wojciech Kopacz - z "dziada i pradziada piekarz" oraz właściciel piekarni w Nowym Brzesku, oprowadzał dzieci po piekarni. Opowiadał szczegółowo o tym, co dzieje się w kolejnych pomieszczeniach i jakie sę etapy powstawania chleba.
Dzieci dowiedziały się:
• jak i z czego wyrabia się ciasto,
• jak nazywają się pracujące tam urządzenia,
• czym zajmują się poszczególni pracownicy,
• ile czasu pieką się w piecu chleb i bułki,
• jakie rodzaje pieczywa wypieka piekarnia,
• dlaczego w trakcie pieczenia puszcza się parę,
• jak wygląda krojenie i paczkowanie chleba.
Uczniowie z pomocą Pani Renaty - która codziennie "wyczarowuje z ciasta smakołyki", uczyli się piec kruche babeczki.
Degustacja babeczek i pysznych drożdżówek była podsumowaniem wizyty w piekarni. Na koniec wszyscy pełni wrażeń podziękowali Panu Kopaczowi za możliwość zwiedzenia piekarni.
Tekst: Elżbieta Pawlińska, Grażyna Jakubowska