
Z wizytą w piekarni
Dnia 26 września 2017 r. uczniowie klasy 3b i 3c w ramach lekcji poglądowej o pieczeniu chleba udali się z wizytą do Piekarni "Kopacz" w Nowym Brzesku. Celem wycieczki było: poznanie pracy piekarza i różnych etapów produkcji chleba i ciasta oraz kształtowanie szacunku do pracy innych ludzi, a także przestrzeganie zasad bezpieczeństwa, kształtowanie kultury zachowania oraz integracja grupy.
Podczas wizyty w piekarni uczniowie:
- dowiedzieli się jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy,
- zwiedzali pomieszczenia,
- rozmawiali z piekarzem i zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba,
- poznali urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania chleba,
- wąchali zakwas,
- rozróżniali różne gatunki chleba i mąki,
- obserwowali czynności piekarza.
Największe zainteresowanie uczniów wzbudził ogromny piec, który miał wiele poziomych drzwiczek. Dzieci dowiedziały się, w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. Jednak największą przyjemność sprawiło dzieciom delektowanie się pysznymi ciasteczkami z marmoladą i drożdżówkami z serem. Nieoczekiwanym etapem naszej wycieczki była możliwość samodzielnego wykonania ciasteczek. Wszyscy ochoczo zabrali się do pracy, wyrabiali ciasto i formowali kruche smakołyki. Wizyta w piekarni jak zwykle odbyła się w bardzo sympatycznej atmosferze. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z pobytu w piekarni, a niektórzy chłopcy postanowili, że w przyszłości zostaną piekarzami.
Kierujemy serdeczne podziękowania dla pana Wojciecha Kopacza za możliwość zwiedzania piekarni, wzbogacenia naszej wiedzy na temat produkcji pieczywa oraz słodkie ,, co nieco’’.
[Tekst i zdjęcia – Magdalena Styczeń]