Jak powataje chleb? - tematyczne zajęcia w przedszkolu
Dzień pełen nauki i smaku w grupie średniaków III "Promyczki"!
Dziś razem z naszą wychowawczynią - Panią Mariolą Bartula, zgłębialiśmy tajniki wypieku chleba.
Przedszkolaki poznały różne gatunki zbóż uprawianych w Polsce. Wsiały własną uprawę zbóż w doniczkach.
Dzieci z zaciekawieniem uczestniczyły w całym procesie powstawania chleba: od mieszania składników po obserwowanie, jak chleb rośnie w piekarniku.
Po skończonym wypieku przyszedł czas na najsmaczniejszą część - podwieczorek!
Nasi mali piekarze samodzielnie przygotowali kanapki z różnymi dodatkami. Nakolorowych kanapkach ze świeżego chleba wieloziarnistego pojawiły się masło, wędliny, jajka, ogórki, pomidoory a nawet marchewki. Co za smak ;-) Uśmiechnięte buzie dzieci podczas jedzenia mówiły wszystko - to była prawdziwa uczta!
Dziękujemy Pani Intendent Jannie tataruch - Miska i Paniom z Kuchni za pomoc.