Przyjemne z pożytecznym - wycieczka do Krakowa
Klasa IV i klasa VIa były na wycieczce do Krakowa. Celem wycieczki była realizacja zagadnień tematycznych związanych z programem "Szkoła promujaca zdrowie".
Uczniowe klasy szóstej wzięli udziałw kulinarnych warsztatach edukacyjnych pt. "Czekolada - pokarm bogów" przygotowanych przez "Grupę Aktywni" z Krakowa. Warsztaty trwały dwie godziny, ale zupełnie nie odczuliśmy upływu czasu z uwagi na bardzo interesujące treści i ciekawą formę zajęć. Naszym prelegentem był doktor botaniki, który wprowadził nas w zagadnienia związane z uprawą kakaowców, a także ukazał historię wykorzystania nasion kakaowca przez ludzi. Poznaliśmy kulturę i cywilizację pierwszych mieszkańców Mekstku, którzy spożywali rozdrobnione ziarna kakaowe wraz z kukurydzą i innymi dodatkami jako pożywną zupę i wierzyli, że jest ona pokarmem opiekuńczych bóstw. Przypomnieliśmy sobie zagadnienia związane z historią wielkich odkryć geograficznych. Oczyma wyobraźni odwiedziliśmy Amerykę Łacińską i Środkową Afrykę. No i oczywiście degustowaliśmy przeróżne rodzaje czekolad rozpoczynając od kubeczka płynnej czekolady z bitą smietaną, przez gorzką czekoladę 90%, melczną czekladę bez cukru czekoladę z chili, truflą, pomarańczą i miętą, aż po czekladę melczną bez cukru i białą czekladę wytworzoną tylko z tłuszczu kakaowego. Poznaliśmy historię produkcji czekolady w Europie oraz jak stopniowo wprowadzano różne wynalazki i udoskonalenia u najbardziej uznanych producentów takich jak Pan Nestle czy Lindt. Doświadczyliśmy trudu rozgniatania w moździeżu ziaren kakowych na miazgę - wspólną pracą całęj grupy uzyskaliśmy tłusty proszek. Na koniec warsztatów każdy uczestnik spotkania uzupełniał test wiedzy botaniczno - historyczno- geograficznej, gdzie mogliśmy się sami przekonać, jak wiele się dziś nauczyliśmy:)
Warto wspomnieć, ze w czasie warsztatów dowiedzieliśmy się także jak oceniać wartości odżywcze produktów cukerniczych zawierajacych miagę kakaową oraz jak są konstruowane informacje handlowe wyrobów spożywczych i jak uważnie należy czytać etykiety. Zwrócono naszą uwagę na złudne treści przekazywane w reklamach i pokazano, jaki na prawdę jest skład poularnej Nutelli, która tylko z nazwy jest kremem orzechowo - czekoladowym, a ponad 75% jej składu to tuczący olej i cukier.
Później uczniowie klasy czwartej udali sie do kręgielni w centrum Plaza. Było mnóstwo radości, ale trudność zabawy polegała tam nie tylko na trafnym rzucaniu kulami, ale także na bieżącym kontrolowaniu diagramów z wynikami posczególnych gier zespołowych.
To był bardzo sympatyczny wyjazd, który pozwolił uczniom nabyć nową wiedzę i doświadczenia, a także pokazał jak aktywnie i ciekawie można spędzać wolny czas z przyjaciółmi.