Spotkanie z pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
W dniu 15.01.2020 roku w naszej szkole odbyło się spotkanie z pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Proszowicach. Prelekcja przeprowadzona w trzech grupach dotyczyła zdrowego odżywiania oraz niewłaściwej diety dzieci i młodzieży a prowadziła ją Pani Kornelia Olender. Zwróciła Ona uwagę na spożywanie przez dzieci i młodzież nadmiernej ilości cukru i tłuszczów oraz wiążące się z tym konsekwencję w późniejszym życiu, które najczęściej kończą się nadwagą i otyłością. Pani prowadząca podkreślała również ważną rolę aktywności ruchowej we właściwym rozwoju młodych ludzi.
Przypomniała nam zasady zdrowego żywienia, o których zawsze musimy pamiętać.
1. Jedz regularnie minimum trzy posiłki dziennie (3-5). Myj ręce przed posiłkami!
2. Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego.
3. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane.
4. Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser, jogurty lub kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu.
5. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych, dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude.
6. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.
7. Ograniczaj spożywanie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana
do potraw powinna wystarczyć. Nie dosalaj.
8. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców
i warzyw.
9. Bądź aktywny ruchowo.
10. Spędzaj czas na świeżym powietrzu.
11. Pij wystarczającą ilość wody.
[Tekst: E. Skóra, foto: J. Dulas]